Selecteer een pagina

webinar: van lokale cadeaubon

naar een gemeenschapsmunt

DIT WEBINAR WAS TE VOLGEN OP DONDERDAG 14/05/2020. De opname vind je hieronder terug.

Interesse in volgende webinars? Registreer je dan even op onze nieuwsfeed onderaan.

ACTIVEER HET RENDEMENT VAN JE LOKALE AANKOOPBON:
DE GEMEENSCHAPSMUNT

De lokale aankoopbon of cadeaubon was de voorbije dagen niet weg te slaan uit de reeks van maatregelen die steden lanceren om hun lokale handel post-covid-19 te ondersteunen. Geen nieuw uitgevonden wiel uiteraard. Reeds lange jaren verkopen 10-tallen steden een overkoepelende cadeaubon waarmee bij vele lokale handelaars kan betaald worden. Het perfecte geschenk!

De omzet die hierdoor verzekerd wordt voor de lokale handel (en dus niet meer naar de pure online players kan wegvloeien), varieert tussen EUR 25.000 en meer dan EUR 1.000.000 per jaar per gemeente! Niet onlogisch dat gemeentebesturen vandaag beslissen om op één of andere wijze (een brievenbusdrop van een cadeaubon of een korting bij aankoop ervan online), hun inwoners te incentiveren om lokaal te winkelen na heropening van de retail.

Veel te vaak beperkt de discussie zich dan telkens over de tools en de software die men zou kiezen om een cadeaubon slim te faciliteren en de administratieve rompslomp ervan te beperken. De vraag is ook niet of aankoopbonnen een goed idee zijn, maar wel hoe men het concept uitbouwt, wat de ambities zijn en hoe men deze investering langer en beter kan doen renderen. Wat als dat lokaal geld niet 1 maar 5 keer in de lokale gemeenschap circuleert? Dan gaat een initiële investering van een paar EUR 10.000 al snel het bruto gemeentelijke product verveelvoudigen.

De extra stap die daarvoor nodig is: de durf om een gemeenschapsmunt uit te rollen. Als lokaal bestuur kan je met zo’n munt bovendien veel meer dan economische impulsen bereiken. Je kan de vrijwillige inzet van burgers belonen. Bijvoorbeeld voor het maken en verspreiden van mondmaskers. Of je kan mensen aanzetten om te ploggen of boodschappen te doen voor hun buren die moeilijk te been zijn. Deze vrijwilligers gaan vervolgens met de munt lokaal winkelen. Of betalen er misschien als ondernemer hun drukwerk bij de lokale drukkerij mee. Of de diensten van hun boekhouder. Helemaal anders dan zomaar een zoveelste cadeaubon dus. Of net niet?

Sander Van Parijs en Hugo Wanner van de vzw Muntuit worden aanzien als experten in Vlaanderen op vlak van gemeenschapsmunten. Ze begeleiden vandaag reeds diverse steden en gemeenten in hun traject richting de invoer ervan. Samen met Beaver & Eagle host Wisely een webinar waar in 45 minuten de basisprincipes maar vooral inspirerende voorbeelden van gemeenschapsmunten uit binnen- en buitenland worden toegelicht.